Monday, February 11, 2013

How was it possible for this guy, a mamak, be bestowed an honorary Huguan Siou! Pairin is angry!!

Gambar di atas yang menunjukkan Anwar Ibrahim memakai selempang bertulis "Huguan Siou" dan "screen shot" daripada laman sosial Facebook Jonathan Yasin, Naib Pengerusi PGayR Sabah, menjadi bukti. Tidak cukup dengan gelaran "Anugerah Tuhan" yang diberikan oleh isterinya, Wan Azizah, yang juga diberikan gelaran "Saiyiditina Khadijah" oleh pembodek-pembodek NGO ABIM, Anwar Ibrahim semalam telah dianugerahkan dengan "Huguan Siou" oleh pembodek-pembodek beliau daripada Sabah seperti Lajim Ukin dan Thamrin Jaini, dalam lawatan Ketua Umum PGayR tersebut ke Keningau, Sabah.
Setahu CTS, gelaran "Huguan Siou" adalah gelaran tertinggi masyarakat Kadazan Sabah. Gelaran ini hanya boleh diberikan oleh The Kadazandusun Cultural Association Sabah (KDCA), sebuah badan bukan politik yang terdiri daripada 40 komuniti etnik campuran dari Sabah dan berdaftar di bawah Malaysian Society Act 1966. Persatuan ini pada masa sekarang diketuai oleh "Huguan Siou Honorable" Datuk Joseph Pairin Kitingan. 
Hanya persatuan ini sahaja yang boleh menganugerahkan dan melantik gelaran "Huguan Siou". Persoalannya di sini bagaimana anugerah untuk orang Kadazan ini diberikan kepada seorang berketurunan Mamak daripada Semenanjung? Bagaimana perlantikan ini tidak melalui persatuan yang diiktiraf? Ini merupakan satu penghinaan kepada Masyarakat Kadazan di Sabah! Apakah PGayR Sabah tidak tahu adab dan kod etika dalam memberikan sesuatu gelaran? (Source: Sabahkini.com)

No comments: